Heb je een vraag?
Blijf niet met je vragen zitten. Op deze pagina vinden jij en je ouders al een aantal antwoorden op veel voorkomende vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Aarzel niet en neem contact op met je leerkrachten, we helpen je zeker verder.
Wanneer je beslist om Horeca te volgen in Bernardus Driesprong, dan staan je een paar spannende jaren te wachten.
- De jongste leerlingen starten in het observatiejaar. Tijdens dit jaar maak je kennis met alle richting die de school aanbiedt. Na de kerstvakantie heb je zo een idee van welke richting jij ziet zitten (Horeca/Logistiek of Bouw/Schilderen). De 2 de helft van het schooljaar maak je dus je keuze in welke richting je verder wil. Tijdens het observatiejaar leer je al de basis snij- en kooktechnieken. Ook leer je hoe je de keuken netjes en opgeruimd houdt.
- Na het observatiejaar ben je klaar voor de basisopleiding. Deze duurt 2 schooljaren. Je begint aan het echte werk! We leren steeds moeilijker technieken en ons tempo gaat omhoog. We leren hoe we correct communiceren en krijgen gevarieerde opdrachten (koken, broodjes beleggen, afwas en opkuis, …). Ter voorbereiding op onze loopbaan, werken we ook een 3-tal weken in de grootkeuken. We doen regelmatig beroepsgerichte uitstappen.
- Wie het 2de jaar observatie slaagt, kan overstappen naar de kwalificatiejaren, die eveneens 2 jaar duren. Hier ga je volop aan de slag in de grootkeuken van de school. Je kookt er dagelijks de maaltijden van de leerlingen die warm eten op school. Op deze manier leer je alles wat je moet weten om na je schoolloopbaan aan de slag te gaan in een keuken.
- Wie wil kan een extra ABO jaar volgen. Je komt dan 2 dagen naar school en gaat 3 dagen stage doen in de Horeca, zo worden je slaagkansen in het beroepsleven nog groter.
Tijdens de kooklessen dragen we verplicht aangepaste kledij
- koksvest
- veiligheidsschoenen
- haarnetje
Deze kledij kan via school worden aangekocht en wordt bewaard in je persoonlijke locker in de gemeenschappelijke kleedkamer voor de Horeca opleiding. De sleuteltjes van de lockers worden door je leerkracht bewaard in een daartoe bestemd doosje.
Dat hangt er van.
Eenmaal per week is er klaskoken: op die momenten koken we voor onszelf. Er wordt in overleg een menu bepaald en dat wordt door iedereen gegeten. Zit er iets in wat je niet lust? Dat kan, maar toch verwachten we dat je alles proeft, want anders weet je natuurlijk nooit of je bijvoorbeeld voldoende gekruid hebt.
Op andere momenten is er projectkoken (dan koken we voor andere mensen), soepproject (we maken dan soep voor een externe partij) of we leren nieuwe technieken, we gaan ook af en toe externe opdrachten uitvoeren bijvoorbeeld in het woonzorgcentrum.
De maaltijden die we samen gebruiken tijdens het klaskoken worden inderdaad doorgerekend via de schoolfactuur. We doen er alles aan om dit zo democratisch mogelijk te houden.
Reken op ongeveer 5 euro per week om je maaltijden te bekostigen.
We proeven inderdaad alle gerechten die we maken of ingrediënten die we gebruiken. Proeven betekent dat je minstens van alles een hapje neemt.
Wist je trouwens dat wanneer je iets niet lust, je tot wel 7 keer zou moeten proeven. Op die manier kan je gewoon worden aan de smaak en misschien vind je het uiteindelijk wel lekker.
In de opleiding Horeca is het belangrijk dat je leert nieuwe dingen te proeven en af en toe eens buiten je comfort zone te stappen .
Projectkoken betekent dat we een afhaalmaaltijd koken voor andere personen: bijvoorbeeld leerkrachten, externe, ….
Een paar voorbeelden van wat we in het verleden al deden:
- een eenvoudige doordeweekse maaltijd maken voor de leerkrachten die zelf hun ingrediënten binnenbrengen
- snijwerk voorbereiden voor leerkrachten die hun ingrediënten binnenbrengen
- een maaltijd koken om te verkopen aan de leerkrachten
- koekjes bakken voor een goed doel
- …
We hebben een mooi project voor een externe klant. Van zodra het buiten wat kouder wordt tot het voorjaar maken we wekelijks een grote hoeveelheid soep. Dit is een uitstekende gelegenheid om onze snijtechnieken grondig te oefenen en om te leren omgaan met de wensen van klanten.
Uiteraard houden we daar rekening mee en hoef je de recepten met die ingrediënten niet te proeven. We vragen dat je een briefje van je ouders/dokter meebrengt om aan te geven aan welke zaken je allergisch bent.
Natuurlijk houden we rekening met het feit dat je halal eet. Het is echter voor de school niet mogelijk om Halal vlees te voorzien. Wel zorgen we voor een alternatief voor varkensvlees, zoals kip, vis of veggie tijdens het klaskoken.
Wel is het de bedoeling dat je ook leert varkensvlees te bereiden, je kan dan handschoenen dragen.
We zullen je uiteraard niet verplichten om dierlijke producten te eten. Wel zal je ze leren klaarmaken, zodat je later in elk restaurant/grootkeuken terechtkan. We doen onze uiterste best om een vegetarisch/vegan alternatief te voorzien.
Plastiek handschoenen worden in principe niet gebruikt, tenzij dit door de leerkracht wordt aangewezen.
We maken enkel een uitzondering hierop voor moslims die geen varkensvlees willen aanraken. Enkel bij de verwerking van varkensvlees wordt er dan toelating gegeven om handschoenen te gebruiken.
We verwachten dat iedere leerling de correcte handhygiëne aanleert en willen op deze manier minder plastic afval maken.