Stoven

Stoven is een langzame kooktechniek waarbij je voedsel zachtjes gaart in een beetje vocht, met het deksel op de pan. Ideaal voor gerechten die tijd nodig hebben om lekker zacht en smaakvol te worden.

Bij stoven bak je eerst het vlees of de groenten kort aan in vetstof, en dan voeg je een (beetje) vloeistof toe (water, bouillon, bier, wijn…). Daarna dek je de pan af en laat je het langzaam sudderen op een laag vuurtje.

Stoven is een natte kooktechniek op lage temperatuur.

Stoven wordt toegepast om:

  • taaiere stukken vlees lekker mals te maken.

  • smaken goed te laten mengen.

  • het eten langzaam te garen zonder te verbranden.

  • Omdat het zorgt voor warme, troostrijke gerechten.

Wist je dat?

  • Stoven ook “sudderen” of “smoren” genoemd wordt.
  • Het vocht niet verdampt omdat het deksel op de pan blijft, je zal dan vaak ook je saus achteraf nog binden

  • Traag garen betekent meer smaak en betere structuur.

  • Stoofgerechten vaak de volgende dag nog lekkerder zijn.

Werkwijze.

  • Laat een pan goed heet worden

  • Voeg wat vetstof toe – olie die tegen hoge temperatuur kan en eventueel een extra klontje boter

  • Kleur je vlees langs alle kanten mooi bruin aan, kruid met peper en zout

  • Zet je vuur lager, zodat je ingrediënten niet aanbakken

  • Voeg voldoende vocht toe. Dat kan water zijn, maar liever iets met meer smaak: Bouillon, bier, wijn, …

  • Voeg extra smaak toe met kruiden: laurier, rozemarijn, tijm, …

  • Laat je ingrediënten garen tot ze lekker mals zijn en bijna uit elkaar vallen

  • Dik eventueel de saus in, wanneer deze te dun zou zijn. Dat kan met bijvoorbeeld een sneetje brood, peperkoek, maïzena, …

Onthou zeker dit.

  • Vlees wordt meestal eerst gebakken in de kom om een mooie bruine korst te krijgen

  • Is een natte kooktechniek op lage temperatuur

  • Voornamelijk gebruikt voor taaie stukken vlees

  • Stoof ook een paar fijngesneden uien aan, dat heeft lekker veel smaak

  • Voeg een smaakvolle vloeistof (dus best geen water) en aromaten (kruiden, specerijen, groenten,…)  toe voor een smaakvoller resultaat

Voorbeelden van stoofgerechten

  • Stoofvlees met bier of wijn

  • Balletjes in tomatensaus

  • Kip met groenten en bouillon

  • Ratatouille

  • Gesmoorde prei of witloof

  • Chili con carne

  • Rundsragout