Blancheren

Blancheren is een kooktechniek, waarbij ingrediënten in een vloeistof (meestal water) worden gekookt en waarbij het kookproces wordt gestopt door de ingrediënten in ijswater te dompelen of met koud water te spoelen.

Je start steeds met kokende vloeistof (100°C). Geblancheerde producten moeten nog beet hebben.

Zorg er voor dat je een ruime hoeveelheid water gebruikt om je ingrediënten in te koken, zo blijft je water steeds tegen het kookpunt ook wanneer je koude ingrediënten toevoegt. Neem als richtlijn 1:10, dus voor 100 gr broccoli te blancheren gebruik je 1 liter water.

Voeg zout en eventueel bicarbonaat toe, dat zorgt voor een mooiere kleur een sneller kookproces en dus beter behoud van vitamines.

Bron: Productiehuis Uitgeversgroep Youtube 

Werkwijze.

  • Breng een pan (met deksel) met water aan de kook

  • Voeg de groenten toe, van zodra het water hevig kookt. Gebruik hiervoor een schuimspaan

  • Kook de groenten beetgaar, zonder deksel op de pot. Gebruik een mesje of proef

  • Spoel de groenten in ijswater of onder ijskoud stromend water

  • Bewaar de uitgelekte groenten tot gebruik op een koele plaats in een afgesloten bakje

Onthou zeker dit.

  • Is een voorbereidende stap

  • Voornamelijk gebruikt voor groene groenten

  • Zorgt voor een beter behoud van kleur en vitamines

  • Kooktijd afhankelijk van hardheid groenten

Blancheren van brocoli