Braden

Braden is een kooktechniek waarmee je vlees, gevogelte of soms zelfs groenten langzaam (op lage temperatuur max. 160°C)  gaart in vet, meestal in de oven of in een gesloten pan. Het resultaat? Een sappig gerecht met een krokante, goudbruine korst. Het wordt meestal gebruikt om grote stukken vlees klaar te maken. Denk aan een volledige kip, rosbief, varkensgebraad, …

Door de lagere temperatuur kan je vlees binnenin garen zonder aan de buitenkant te verbranden. Voordat je vlees gaat braden, wordt het meestal aangebakken op hoge temperatuur om een mooie bruine korst te krijgen.

Braden is een droge kooktechniek met gemiddelde temperatuur.

Braden wordt toegepast om:

  • een smakelijke korst te maken via de Maillardreactie (bruinkleuring).

  • vlees sappig en mals te houden tijdens het garen.

  • grote stukken vlees zo gelijkmatig te garen

Werkwijze.

  • Laat een pan goed heet worden

  • Voeg wat vetstof toe – olie die tegen hoge temperatuur kan en eventueel een extra klontje boter

  • Kleur je vlees langs alle kanten mooi bruin aan, kruid met peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 160°C, of verlaag je vuur en zet een passend deksel op de pan

  • Arroseer (overgieten met de vetstof uit je pan of pot)  je vlees regelmatig. Dit zorgt voor een betere smaak en meer sappigheid

  • Laat je ingrediënten garen tot het de juiste kerntemperatuur heeft

  • Laat je vlees achteraf voldoende rusten, zodat de sappen zich weer mooi verdelen en je een lekker sappig vleesje krijgt.

Onthou zeker dit.

  • Vlees wordt meestal eerst gebakken in een pan om een mooie bruine korst te krijgen

  • Is een droge kooktechniek op gemiddelde temperatuur

  • Voornamelijk gebruikt voor grotere stukken vlees en eventueel ook groenten

  • Zorgt voor een sappig resultaat binnenin, met een heerlijk korstje aan de buitenkant