Groenten voorbereiden: reinigen, wassen en drogen

Een goede voorbereiding begint bij propere groenten

In de keuken is hygiëne superbelangrijk. Groenten komen uit de grond, dus zitten vaak vol zand, stof of andere restjes. Daarom leer je in de horeca altijd: eerst reinigen, dan wassen, dan drogen. Hieronder lees je stap voor stap wat dat betekent.


1. Reinigen: wat betekent dat?

Reinigen betekent dat je de vuile of oneetbare stukken verwijdert:

  • Verwijder buitenste bladeren van sla, kool, prei…

  • Snijd slechte plekjes of rotte stukjes weg

  • Snijd het loof van wortelen, radijzen…

  • Haal het stronkje of de steelaanzet weg bij bloemkool, paprika…

Gebruik hiervoor altijd een scherp mesje of een dunschiller, afhankelijk van de groente.

 Tip: werk proper en leg afval onmiddellijk in de een GFT bekkentje


2. Wassen: zand, vuil en pesticiden wegspoelen

Na het reinigen was je de groenten onder koud stromend water.

  • Spoel tot het water helder is

  • Gebruik eventueel een grote kom water waar je de groenten in beweegt

  • Voor bladgroenten: meerdere keren spoelen als er veel zand in zit

  • Zet nooit groenten in stilstaand water (daarin blijft het vuil hangen)

Tip: Was groenten altijd vlak voor gebruik, niet uren op voorhand. Dan blijven ze vers.


3. Drogen: zodat je gerecht niet waterig wordt

Natte groenten zorgen voor slappe salades, doorweekte boterhammen of spattende olie in de pan. Dus: drogen is nodig!

Hoe doe je dat?

  • Gebruik een slacentrifuge voor bladgroenten

  • Laat groenten uitlekken in een vergiet

  • Dep ze droog met een propere keukenhanddoek of keukenpapier

Droge groenten zijn veiliger en smakelijker om mee te werken!

Werkwijze.

  • Spoel alle groeten altijd eerst onder koud stromend water, zo is het meeste vuil al direct verwijderd

  • Leg de groenten in een bekkentje om wat uit te lekken, zo maak je niet alles nat

  • Verwijder nu de buitenste bladeren, schil de groenten of boen ze eventueel schoon met een groenteborstel

  • Doe het groente afval ook meteen in een GFT bekkentje, dat je altijd vooraf klaarzet

  • Sommige groenten kan je nu best nogmaals spoelen: denk bijvoorbeeld aan prei

  • Droog eventueel je groenten in een slazwierder of met keukenpapier of een propere handdoek of laat ze voldoende uitlekken in een vergiet

Onthou zeker dit.

  • Werk altijd op een proper werkblad en propere planken. Wrijf je plank proper, wanneer ze vuil is

  • Controleer alle groenten op bederf en snij of verwijder slechte stukjes

  • Spoel altijd met zo koud mogelijk water en gebruik nooit lauw of warm water

  • Laat je groenten goed uitlekken of droog ze netjes af, alvorens ze verder te verwerken

Kropsla reinigen.

Bron: Jumbo