Groenten roosteren of bakken in de oven

Bakken of roosteren in  de oven is een techniek die je toepast om producten te garen, waarbij er een droge en bruine korst ontstaat. Dit korstje ontstaat omdat er in de oven een droge hitte bestaat, waardoor er geen vocht aan je product wordt toegevoegd.

Je doet dit op een relatief hoge temperatuur: 140°C tot 220°C. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller het proces verloopt. Welke temperatuur je kiest, hangt af van het soort product dat je gebruikt. Controleer daarom altijd goed je recept.

Deze techniek kan worden toegepast op groenten, maar wordt ook gebruikt om een taartdeeg of een brood te bakken

Bron: Carrefour Belgie Youtube 

Werkwijze.

  • Verwarm de oven voor op de gewenste temperatuur

  • Doe je te bakken product in een ovenschotel of ovenplaat

  • Voeg olie (voldoende om je ingrediënt te omhullen) toe en kruid je product met lekkere kruiden

  • Stel de baktijd in. Deze hangt af van je product, controleer de tijd in je recept

  • Gebruik eventueel een kerntemperatuurmeter, dan ben je zeker dat je product perfect gaar is

  • Laat je ovendeur zo veel mogelijk gesloten, zo verlies je geen temperatuur

Onthou zeker dit.

  • Is een droge kooktechniek

  • Voornamelijk gebruikt voor hardere groenten, voor degen en gebak en voor grotere stukken vlees

  • Voegt veel smaak toe aan je producten

  • Zorg er voor dat je groenten in even grote stukken gesneden zijn

  • Gebruik (olijf)olie en kruiden om je groenten veel smaak te geven en te beschermen tegen de droge hitte

  • Een traybake (bakken op de ovenplaat) is een makkelijke manier om veel groenten, en zelfs een volledig gerecht op een zeer eenvoudige manier klaar te maken. Ideaal voor een doordeweekse maaltijd

braden in de oven
Braden in de oven