Koken

Koken is één van de meest gebruikte technieken. Het is een kooktechniek, waarbij ingrediënten in een vloeistof (meestal water, maar bouillon of bijvoorbeeld melk kan ook) worden gekookt tot ze gaar zijn. Ingrediënten die vaak gekookt worden zijn: aardappelen, pasta, rijst, eitjes, …

Koken wordt gebruikt om:

  • voedsel zacht en eetbaar te maken (bv. rijst of aardappelen)

  • bepaalde bacteriën te doden (bijv. bij eieren of kip)

  • groenten voor te bereiden (bv. voor puree of invriezen)

  • smaken te laten samensmelten (bv. in soep of bouillon)

Je start ofwel met kokende vloeistof (100°C), ofwel breng je koud water met de ingrediënten aan de kook.

Werkwijze voor Pasta en granen, eitjes, …

Starten met een pot kokend water

  • Breng een pan (met deksel) met water aan de kook. Voeg voor pasta 10 gr zout per liter water toe, voor andere granen voeg je een flinke snuif zout toe

  • Voeg de pasta, rijst of andere granen toe, van zodra het water hevig kookt. Wees voorzichtig voor spatten

  • Kook de pasta al dente, of andere granen gaar – check steeds de verpakking voor de tijd

  • Giet de ingrediënten af in een vergiet

Werkwijze voor aardappelen, groenten, …

Starten met een pot koud water

  • Start met een pot met koud water en voeg de ingrediënten toe. Breng het water samen met de ingrediënten aan de kook.

  • Voeg zout toe aan het kokende water

  • Kook de groenten gaar, controleer of ze gaar zijn met de punt van een mesje of proef even

  • Giet de ingrediënten af in een vergiet

Onthou zeker dit.

  • Is een techniek om ingrediënten te garen zodat je ze kan eten

  • Is een voorbereidende stap voor vb groenten die daarna verder verwerkt worden

  • Is een natte kooktechniek op hoge temperatuur

  • Voornamelijk gebruikt voor groenten en granen

  • Te lang koken zorgt voor overgare producten en zorgt er voor dat vitamines verdwijnen

  • Kooktijd afhankelijk van hardheid groenten

  • Water kookt op 100°C en dat zie je doordat er grote bubbels te zien zijn in je kom