Paneren

Denk aan een lekkere, knapperige chicken nugget. De buitenkant is goudbruin en krokant, de binnenkant heerlijk sappig. Dat komt door het paneerlaagje! Wist je dat je dit ook zelf kunt maken, niet alleen met kip, maar ook met groenten, vis of kaas?

Paneren betekent dat je eten een krokant laagje geeft voordat je het bakt. Dat laagje zorgt ervoor dat het lekker knapperig wordt én niet uitdroogt. Hoe doe je dat? Heel simpel! Je haalt een stukje groente, kip of vis eerst door bloem, dan door losgeklopt ei en als laatste door paneermeel of panko (dat is een grover soort paneermeel uit Japan).

Wil je een extra dikke en knapperige korst? Gebruik dan een heel ei in plaats van alleen het eiwit. Je kunt ook kruiden of zaadjes, zoals sesamzaad, toevoegen voor extra smaak. In plaats van bloem kun je quinoa-vlokken gebruiken.

Daarna bak je het in een pan met een beetje olie of laat je het bruin worden in de oven of onder de grill. Zo maak je zelf de lekkerste krokante hapjes!

Wat ga jij als eerste paneren? 😋

Bron: Jumbo

Werkwijze.

  • Zet 3 diepe borden klaar

  • Doe bloem in het eerste bord, eiwit of volledig ei in het tweede bord en paneermeel of panko in het derde

  • Voeg eventueel kruiden toe aan de bloem en/of paneermeel

  • Haal je ingrediënt eerst door de bloem en schud overtollige bloem af

  • Haal dan door het losgeklopte eiwit en tenslotte door het paneermeel of panko

  • Zorg er voor dat je ingrediënt volledig bedekt is met paneermeel

  • Bak in een pan of in de oven tot de korst krokant is en je ingrediënt gaar

Onthou zeker dit.

  • Je ingrediënt moet volledig bedekt zijn

  • Beschermd je ingrediënt tegen uitdrogen en zorgt voor knapperige korst

  • Zet je vuur niet te hoog, anders verbrand je paneerlaagje, terwijl je ingrediënt nog niet gaar is

  • Werk met niet te grote en dikke stukken, want anders gaart de binnenkant niet

Extra info: Libelle lekker