In de basisopleiding focussen we op 6 grote blokken: Ingrediënten kennis, Keukentechnieken, Materiaalkennis, Beroepskennis & Beroepsethiek, Voedselveiligheid & Hygiëne en Smaakontwikkeling.

Alle informatie van dit schooljaar verdeeld per blok

1. Ingrediëntenkennis
2. Materiaalkennis
  • Messen

  • Klein keukenmateriaal

  • Potten en pannen

  • Apparatuur

  • Moderne keukentoestellen

  • Bakmateriaal

3. Keukentechnieken
Basistechnieken

De belangrijkste basis kooktechnieken kunnen worden onderverdeeld in droge en natte (vochtige) kooktechnieken. Deze methodes vormen de basis van vrijwel alle keukens wereldwijd en worden gebruikt afhankelijk van het gewenste resultaat, het soort voedsel en de gewenste smaak en textuur. Hieronder geef ik een overzicht van beide categorieën met uitleg en voorbeelden.

Droge basistechnieken
Natte of vochtige basistechnieken
Gevorderde technieken
  • Gratineren

  • Sous vide koken

  • Roken

  • Confijten

  • Flamberen

  • Emulgeren

  • Fermenteren

  • Karameliseren

  • Tempereren

4. Beroepskennis en beroepsethiek
5. Voedselveiligheid en Hygiëne
6. Smaakontwikkeling
  • Zoet

  • Zout

  • Zuur

  • Bitter

  • Umami

  • Zintuigen