Voedselverspilling

Wereldwijd wordt naar schatting 40% van alle geproduceerde voedsel weggegooid. Dat wil zeggen dat er elk jaar 2,5 miljard ton aan voedsel wordt weggegooid. Een gezin in België gooit gemiddeld 37 kg per jaar per persoon weg of 1,7 kg per week.

Hoe kunnen wij dit verminderen?

Welk voedsel wordt het meest verspild?

Thuis gooien we het vaakst groenten en fruit en brood weg. Daarom gaan we in school aan de slag met recepten om deze producten zoveel mogelijk te verwerken.

Er is natuurlijk het no-waste project met Ilse van Het groente Blaadje. Ilse brengt elke week haar overgebleven groentjes binnen op school en wij gaan er mee aan de slag. Er wordt soep gemaakt, groentjes worden gereinigd en diepgevroren, we gebruiken ze voor de grootkeukenmaaltijden of voor maaltijden in de klas. Dank je wel Ilse!

We gaan zelf ook aan de slag met een aantal producten die vaak worden weggegooid en proberen er verrassende gerechten mee te maken

Bananen

Meer ideetjes: Libelle.be,

Brood

  • Verloren brood

  • Broodpudding

  • Paneermeel

  • Soepcroutons

  • Panzanella

Meer ideetjes: Njam.be,

Beeld viahttps://30procentminder.be/infotheek/voedselverlies-in-kaart#

Appelen

  • Appelmoes

  • Appelflapjes

  • Appelchutney

  • Appelchips

Meer ideetjes: Foodies magazine, landleven.nl,  ….