Bakken

Bakken in de pan is een snelle en populaire manier om eten te garen met vetstof, zoals olie of boter. Denk aan een gebakken ei, spek of pannenkoeken. De buitenkant wordt mooi bruin en krokant, de binnenkant blijft sappig of zacht.

Bakken wordt toegepast om:

  • een smakelijke korst te maken via de Maillardreactie (bruinkleuring).

  • kleine stukken vlees (biefstuk, worst, varkenskotelet, …) te garen

  • een ingrediënt snel te garen
  • veel smaak te krijgen, met weinig moeite

Bij bakken verhit je een pan op hoge temperatuur en voeg je een beetje vetstof (boter, olie of margarine) toe wanneer de pan heet is. Dan leg je het product in de pan en laat je het garen en bruin worden, langs beide kanten.

Bakken in de pan is een droge kooktechniek op hoge temperatuur.

Werkwijze.

  • Laat een pan goed heet worden

  • Voeg wat vetstof toe – olie die tegen hoge temperatuur kan en eventueel een extra klontje boter

  • Kleur je vlees mooi bruin aan, kruid met peper en zout

  • Wacht tot de ene kant mooi gebruind is en draai dan je ingrediënt om.

  • Bak ook de andere kant mooi aan

  • Verlaag eventueel je vuur, wanneer je een iets dikker stuk hebt, dat wat langer moet garen (vb kip)

Onthou zeker dit.

  • Vlees wordt meestal eerst gebakken in een pan om een mooie bruine korst te krijgen

  • Is een droge kooktechniek op hoge temperatuur

  • Voornamelijk gebruikt voor kleine stukken vlees

Bakken doe je met volgende ingrediënten

Voorbeelden van wat je bijvoorbeeld bakt in de pan

  • Spiegelei of roerei
  • Spek of worstjes
  • Pannenkoeken
  • Visfilet (kabeljauw, zalm…)
  • Hamburgers
  • Aardappelblokjes of rösti
  • Kalfslapje of kipfilet