
Bakken
Bakken in de pan is een snelle en populaire manier om eten te garen met vetstof, zoals olie of boter. Denk aan een gebakken ei, spek of pannenkoeken. De buitenkant wordt mooi bruin en krokant, de binnenkant blijft sappig of zacht.
Bakken wordt toegepast om:
-
een smakelijke korst te maken via de Maillardreactie (bruinkleuring).
-
kleine stukken vlees (biefstuk, worst, varkenskotelet, …) te garen
- een ingrediënt snel te garen
- veel smaak te krijgen, met weinig moeite
Bij bakken verhit je een pan op hoge temperatuur en voeg je een beetje vetstof (boter, olie of margarine) toe wanneer de pan heet is. Dan leg je het product in de pan en laat je het garen en bruin worden, langs beide kanten.
Bakken in de pan is een droge kooktechniek op hoge temperatuur.
Werkwijze.
Onthou zeker dit.
Bakken doe je met volgende ingrediënten
Voorbeelden van wat je bijvoorbeeld bakt in de pan
- Spiegelei of roerei
- Spek of worstjes
- Pannenkoeken
- Visfilet (kabeljauw, zalm…)
- Hamburgers
- Aardappelblokjes of rösti
- Kalfslapje of kipfilet