Voorbereiding

We starten het nieuwe schooljaar met eenvoudige recepten. We maken kennis met seizoensproducten en herhalen het keukenmateriaal, terwijl we allerlei ingrediënten ontdekken.

Tijdens deze eerste periode is onze focus:

  • Hygiëne en voedselveiligheid
  • Veilig werken in de keuken
  • Kennismaking met onze schoolkeukens
  • Kennismaking met keukenmateriaal en hun gebruik
  • Het leren lezen en gebruiken van een recept
  • Basissnijtechnieken

Op deze pagina is alle materiaal te vinden dat je deze periode nodig hebt.

Welkom in de klas,

De beste herinneringen worden gemaakt aan tafel, met familie en vrienden

Opdracht: We vertellen over onze familie eetmomenten. Gebruik dit document als leidraad

Opdracht: We leren elkaars voedingsgewoonten kennen. Vertel wat jij graag lust en wat helemaal niet. Ben je misschien allergisch aan bepaalde voeding? Gebruik dit document als leidraad

Week 1: Inleiding tot horeca

Lesbundels
Opdrachten
  • Uitstap: Ontdek de Horeca in Oudenaarde. Wandeltocht

  • Opdrachten bij Ratatouille 

Recepten
Technieken
Toets jezelf

Week 2: Hygiëne & Veiligheid in de keuken

Lesbundels
Opdrachten
  • Correct handen wassen en gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen

  • Oefeningen op voedsel correct bewaren

  • Fiche temperatuur controle koelkast

  • Fiche temperatuur controle diepvries

Recepten
  • Croque Monsieur

  • Croque Monsieur chique chique (met bechamelsaus – 2de jaars)

  • Croque caprese (met mozzarella, tomaat en pesto)

  • Frisse salade

  • Koude sauzen: Vinaigrette

Week 3: Duurzaamheid in de keuken – seizoenskoken zomer

Lesbundels
Opdrachten
  • Zomerse groenten op je menu. Ga naar deze pagina en kies met de volledige klas een gerecht dat je volgende week zal koken uit het weekmenu zomer.

  • Bundel: Fruit en blindproeven van fruit

Recepten
Technieken
  • Salade kuisen, wassen en drogen

Week 4: Duurzaamheid in de keuken – voedselverspilling

Lesbundels
Opdrachten
    Recepten
    • Brood

    • Broodpudding

    • Bananen

    • Bananen pannenkoekjes

    • Bananenbrood

    • Bananenmilkshake

    • Appelen

    Week 5: Duurzaamheid in de keuken – Vegetarisch eten

    Lesbundels
    • Plantaardig eten: vegetarische en veganistische voeding. 1 Oktober is elk jaar wereld vegetarisme dag

    Opdrachten

      Week 6: Duurzaamheid in de keuken – koken met de seizoenen herfst

      Lesbundels
      • Koken met de seizoenen deel 2. Herfst
      Opdrachten
      Recepten

      Week 7: Duurzaamheid in de keuken – Veganistisch eten

      Lesbundels
      • Plantaardig eten: 1 november is wereld veganisme dag

      Opdrachten
        Recepten
          • Keukenmateriaal

          • Ingrediëntenkennis